Pronikněte do tajů oblíbeného destilátu.
Whisky si získala příznivce napříč světadíly díky své bohaté historií a pestré paletě chutí. Podlehněte kouzlu tohoto ušlechtilého destilátu i vy. Jak se v široké nabídce zorientovat, jaký typ whisky zvolit na začátek a jak ji správně degustovat? Přinášíme základní přehled pro všechny, kdo chtějí vstoupit do světa tohoto úchvatného nápoje.
Představte si sychravý den, kdy netoužíte po ničem jiném než po horkém nápoji na zahřátí. I tento moment může být ideální pro seznámení se s whisky. Pokud si ale zatím netroufáte na čistou whisky, vyzkoušejte například Irish Coffee. Koktejl, do kterého se kromě irské whiskey přidává vyšejkrovaná smetana a trocha cukrového sirupu. Chuť destilátu není tak výrazná, ale drink skvěle podtrhne.
Pozvolný start
Celkově jsou míchané nápoje dobrou volbou, jak si k whisky najít cestu. Koktejly vám pomohou objevit chuťové preference a nemusíte se bát hořkého zklamání. Zpočátku sáhněte po jemnějších a sladších chutích, které vás nenásilně uvedou do světa whisky. Třeba takový Penicilin, který obsahuje nakouřenou whisky, si nechte na později.
Pokud byste rádi ochutnali koktejl na bázi whisky, ale nechce se vám chodit do baru, máme pro vás dobrou zprávu. Nejzákladnější receptury snadno zvládnete sami doma a nepotřebujete ani speciální vybavení. Namíchejte si pro začátek osvěžující Highball (whisky a soda) nebo Whisky Lemonade (whisky a limonáda).
Ideální pro začátečníky
Začínáte whisky v koktejlech přicházet na chuť? Pak je ten správný moment ochutnat ji samotnou. I nyní směřujte svůj výběr k jemnějším a sladším variantám. Jak poznat, která bude ta pravá? Poradíme vám – máme pro vás několik tipů na značky, se kterými nesáhnete vedle.
Glenmorangie 12 y.o. si vás získá neuvěřitelnou jemností s hedvábně krémovou chutí medu a vanilky. Lákají vás spíše ovocné tóny? V tom případě vyzkoušejte Glengoyne 10 y.o., která se pije až nebezpečně dobře. Glendronach 12 y.o. přichází na svět v jedné z nejstarších palíren ve Skotsku. Zraje v sudech po sherry a sladce kořeněnou vůni si oblíbíte už při prvním doušku. Čtveřici uzavírá značka AnCnoc 12 y.o. – velmi jemná whisky se smetanovou chutí, jež zraje v sudech po americkém bourbonu.
Důraz na zážitek
Whisky tedy máte vybranou – a co teď? Možná si vzpomenete na legendární seriál Dallas a J. R. Ewinga, jak drží sklenku whisky s ledem. I když je tento výjev takřka ikonický, vy si ledovou kostku raději odpusťte. Led totiž destilát ochladí a utlumí všechny vůně a chutě, které dělají každou whisky jedinečnou.
U whisky nejde o objem, ale o zážitek. Nalijte si proto malý vzorek o objemu 2 cl do sklenky (nejlépe degustační, tulipánového tvaru). Nechte destilát pár minut „nadechnout“, až poté si k němu přivoňte a ochutnejte. Dejte si na čas, nespěchejte a pomalu si užívejte emoce, které ve vás konkrétní whisky vyvolává. Máte-li pocit, že je na vás příliš silná, přidejte do ní místo ledu pár kapek vody. Chuť se zjemní a ucítíte další nečekané podtóny.
Odvahu!
Vyznat se ve světě whisky je výzva, ale ne nepřekonatelná. Za každou kapkou se ukrývá píle master distillerů a jejich um stojí za to objevovat. Pokud chcete získat všeobecný přehled, nebo se naopak ponořit hlouběji do této kategorie, vyzkoušejte řízenou degustaci. Takovou každý měsíc pořádají například v pražském baru Whiskeria. V průběhu ochutnávky vám zkušený odborník představí různé styly whisky a naučí vás vnímat veškeré její nuance.
Whisky je sama o sobě výtečný nápoj, ale nezapomeňte, že nejlépe chutná ve skvělé společnosti. Ať už si ji dopřejete čistou, s kapkou vody nebo v koktejlu, nejdůležitější je sdílet tenhle zážitek s přáteli.