Doprava ZDARMA od 5000 Kč! Po Praze již od 2500 Kč!

Ročníková vína a destiláty. Co čekat od starých láhví?

Ročníková vína a destiláty jsou považovány za klenoty nápojového průmyslu. Každá taková láhev odráží nejen um vinařů či mistrů destilatérů, ale i příběh konkrétního roku. Starší vína a destiláty jsou raritní a jedinečné, což z nich dělá vyhledávané sběratelské kousky. Na co se ale připravit, když se rozhodnete některou z láhví z minulých desetiletí otevřít?  

Co jsou ročníková vína a destiláty?

Jedná se o nápoje, jež pochází z jednoho konkrétního roku – ten bývá uveden na etiketě. Daný rok odráží klimatické podmínky, které zásadně ovlivňují charakter hroznů (či jiné vstupní suroviny), a tím i vína či destilátu samotného. Ne každý rok je skvělý, proto jen v mimořádně dobrých sezónách vznikají vína s dlouhým potenciálem zrání. Totéž platí i u destilátů.

Na ročníkových vínech a destilátech je výjimečná především jejich neopakovatelnost. Každá láhev v sobě nese otisk přírodních vlivů i lidské práce v daném roce. Konstelaci podmínek, za nichž dané nápoje vznikly, se už nikdy nepodaří zcela přesně napodobit. S každým rokem, kdy zrály, pak získávaly na hodnotě a síle.

Co od archivních kousků očekávat?

Především u archivních vín buďte připraveni na vývoj chutí, které se s přibývajícími lety mění. Přirozená změna chutí, vůně a barvy v průběhu času je normální. U kvalitních vín lze očekávat, že se v průběhu let rozvinou hlubší, komplikovanější podtóny a třísloviny. Nejčastěji se projeví zemité a kořenité tóny s nádechem kůže, tabáku, sušeného ovoce či ořechů. U starších láhví se může také objevit usazenina, tzv. sedlina, jež je přirozenou součástí zrání.

Je ale třeba počítat i s tím, že ne každá ročníková láhev bude v perfektní kondici. U opravdu starých vín (20 a více let) je totiž těžké odhadnout, jak se budou dále vyvíjet. I přes skvělý ročník může víno či destilát v průběhu dekád ztratit svou výjimečnou chuť.

To, že je každý kus unikát a nese v sobě kus historie, je současně největší předností i rizikem ročníkových vín a destilátů. Na rozdíl od běžných produktů u těchto neexistuje garance chuti nebo kvality, byť se prodejci správným skladováním snaží devalvaci těchto nápojů předejít. Nedokážou však ovlivnit organické procesy probíhající v láhvi a přirozený vývoj způsobený tokem času, stejně jako odchytit případné vady vzniklé již při výrobě.

Jak minimalizovat riziko zklamání?

Nakupujte od ověřených zdrojů a zjistěte si informace o daném ročníku. Každý rok se liší, u vín pak mají některé ročníky delší potenciál zrání než jiné. Dbejte také na správné skladování v optimálních podmínkách (konstantní teplota, vlhkost, zamezení přístupu světla, správná poloha lahve). Nepodceňte ani otevírání láhve – starší vína a destiláty mohou vyžadovat jemnější manipulaci. A v neposlední řadě buďte připraveni. S největší pravděpodobností vás čeká neopakovatelný chuťový prožitek. Může se ale také stát, že nápoj nebude splňovat vaše očekávání týkající se vzhledu, chuti a vůně. Jinými slovy – archivní víno či destilát vám nemusí chutnat, i když objektivně nebude vykazovat žádnou vadu.

Proč jsou ročníková vína a destiláty i přes popsané riziko tolik vyhledávané? Jelikož propojují minulost s přítomností. V jediném doušku odvypráví celý svůj příběh – a možná i ten váš. Mohou se stát připomínkou významné události, jež se odehrála ve stejném roce, v němž vznikly i některé z těchto archivních vín a destilátů. Dokážou vyvolat vzpomínky, rozproudit emoce. A přesto všechno zůstávají vínem či destilátem, plodem práce vinařů i mistrů destilatérů, jenž je primárně určený k vychutnávání. 

Ročníková vína a destiláty jsou fascinující záležitostí, byť s sebou nesou určitou míru nejistoty. Můžete otevřít jedinečný klenot, ale také narazit na nápoj, který už není ve své nejlepší kondici. Proto je důležité mít realistická očekávání a chápat, že každý kus je unikátní součástí své doby.